استراتژی بازاریابی B2B

هدف ما از این نوشتار توضیح استراتژی بازاریابی و استراتژی بازاریابی b2b است. علاقهمندان به کسب اطلاعات در این زمینه میتوانند تا انتهای این نوشتار ما را همراهی نمایند.
استراتژی بازاریابی
استراتژی بازاریابی (Marketing Strategy) استراتژیای است که مشخص میکند یک سازمان چگونه و از چه راهی میتواند اهداف بازاریابی خود را محقق سازد. به عبارت دیگر استراتژی بازاریابی، در یک برنامه کلی، مسیر اجرایی همه اهداف بازاریابی را مشخص میکند به طوری که همزمان هم بازدهی بودجهی بازاریابی افزایش یابد و هم مخاطب بهتر مورد هدف قرار بگیرد. به طور مثال استراتژی بازاریابی مشخص میکند که بر کدام محصولات و بازارها باید تمرکز بیشتری شود و یا این که برای فعالیتهای بازاریابی باید چه مقدار هزینه صرف شود.

7 عنصر مهم در استراتژی بازاریابی
در هر استراتژی عناصر زیادی وجود دارد که دارای ماهیتی پویا و وابسته به هم هستند. به طوری که اگر یکی از این عناصر تغییر کند به دنبال آن دیگر عناصر نیز تغییر خواهند کرد. استراتژی بازاریابی نیز از این امر استثنا نیست و دارای 7 عنصر مهم است که هر کدام متغیرهای وابسته به خود را دارند. این 7 عنصر به شرح زیر میباشند:
مشتریان
این عنصر مهمترین دلیل برای تکامل بازاریابی و نیز مهمترین عامل جهت نیاز به استراتژیهای مختلف است. چرا که مشتریان نیازها، سلایق و انتظارات مختلفی دارند. از این رو استراتژی بازاریابی، مشتریان را به عنوان نقطه شروع در نظر گرفته و به سمت جلو حرکت مینماید.
شرکت
عنصری که دارای یک سری نقاط قوت و ضعف است و برای موفقیت نیاز دارد این نقاط قوت و ضعف را خوب بشناسد و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد تا مشخص کند به چیزهایی میتواند برسد و در حال حاضر چه چیزهایی را نمیتواند به دست آورد.
رقابت
عنصری که هم بر شرکت و هم بر مشتریان اثرگذار است و چگونگی فعالیتهای بازاریابی و تبلیغاتی را تحت تاثیر قرار میدهد.
فناوری
عنصری که روز به روز در حال تغییر و پیشرفت است و شرکت و مشتریان را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. بیتوجهی و غفلت از این عنصر و ناسازگاری با آن، شرکت را از صحنه رقابت خارج خواهد کرد. نمونه بارز آن، شرکت نوکیاست که امروزه فقط نامی از آن باقی مانده است.
محیط سیاسی
عنصری که خواه ناخواه با ساختار و سیاستهای خود شرکت و به تبع آن استراتژی بازاریابی را تحت تاثیر قرار میدهد.
محیط اقتصادی
عنصری که قدرت خرید مردم و به تبع آن موفقیت و عدم موفقیت یک شرکت جهت فروش محصولاتش را تعیین میکند. به طور مثال برخی از برندها محصولات خود را فقط روانه بازارهای کشورهای توسعه یافته میکنند چرا که میدانند مردم کشورهای در حال توسعه دارای وضعیت اقتصادی ضعیفی هستند و توان خرید محصولات آنها را ندارند. بنابراین با وارد کردن محصولات خود به این کشورها خود را در معرض ورشکستگی و شکست قرار نمیدهند.
محیط اجتماعی
عنصری که تعیین میکند چه کاری را در کجا و به شکل باید انجام داد. به عنوان مثال مردم کشور هند گوشت گاو نمیخورند چون گاو را مقدس میدانند. حال فرض کنید مک دونالد در شعبههایی که در این کشور تاسیس کرده است، همبرگر گوشت گاو را در منوی خود قرار دهد، در این صورت چه پیش خواهد آمد؟!! پاسخ کاملاً واضح و روشن است. با شکست مواجه خواهد شد. بنابراین برای موفقیت باید به محیط اجتماعی و تفاوتهای آن در کشورهای مختلف توجه کرد.

تدوین استراتژی بازاریابی
برای تدوین استراتژی بازاریابی به طوری که شرکت و یا سازمان را به اهدافش برساند، باید به 7 عنصر ذکر شده در بالا یعنی مشتریان، شرکت، رقبا، محیط سیاسی، اجتماعی، فناوری و اقتصادی توجه کرد تا بهترین نتیجه حاصل شود. بیتوجهی به هر یک از این عناصر از میزان اثرگذاری استراتژی بازاریابی خواهد کاست و آن را بینتیجه خواهد کرد.
بازاریابی B2B
بازاریابی b2b (Business To Business ) که از آن به عنوان بازاریابی صنعتی نیز یاد میشود، به معنی ارائه خدمات و محصولات یک شرکت به شرکت دیگر است. در واقع مخاطبان هدف و یا مشتریان در این نوع بازاریابی سایر شرکتها میباشند. b2b کسب و کاریست که محصولات و خدمات خود را برای دیگر کسب و کارها تبلیغ مینماید. از استراتژییهای رایج بازاریابی b2b میتوان به بازاریابی رسانه اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، سئو وبسایت و تبلیغات PPC اشاره کرد.
استراتژی بازاریابی B2B
همانطور که قبلاً نیز بیان شد، بازاریابی b2b به معنی ارائه محصولات و خدمات یک شرکت به شرکت دیگر است، بنابراین در این نوع بازاریابی نباید انتظار داشت که از طریق تبلیغ کردن محصولات و خدمات در رادیو و تلویزیون و نیز تدوین استراتژی به شکلهای پیشین به موفقیت رسید. لازمه موفقیت در استراتژی بازاریابی b2b قرار گرفتن شرکت در بخش صنعت و نیز قرار گرفتن محصول به عنوان یکی از اجزای اصلی تجارت است. برای پیشرفت در این تجارت توجه به نکاتی ضروری است که با رعایت آنها بتوان به جایگاه مهم و استواری رسید. میتوان از جمله این نکات را به شکل زیر بیان کرد:
- میزبانی از وبینارهای اطلاعاتی (مخفف عبارت Web-based seminar که به معنای یک سخنرانی، سیمنار، ارائه و یا کارگاه مبتنی بر وب است) .
- شرکت در نمایشگاههای تجاری مشهور، مهم و محبوب و راه اندازی یک غرفه در آن.
- حضوری تعاملی و فعال در رسانههای اجتماعی.
- اطلاع رسانی در مورد موقعیت شرکت
- ایجاد روابط خوب با خریداران از طریق شرکت در رویدادهای شبکه صنعت
- ارسال خبرنامه ایمیل در نقش یک کارشناس صنعت و تجارت.
لازم به ذکر است برخورداری از سرعت عمل و قدرت تصمیم گیری بالا در موقعیتهایی که نیاز به تصمیم گیری و سرعت عمل بالایی دارند ( موقعیتهایی با فرصتهای بسیار فشرده و محدود) لازمه موفقیت در بازاریابی b2b و تدوین استراتژی بازاریابی b2b است. همچنین برخورداری از دانش بازاریابی و نیز برخورداری از تجربه کافی میتواند گام مهمی در جهت موفقیت در بازاریابی b2b باشد. بازاریابیای که به سرعت مسیر رشد را طی کرده و توانسته است جای خود را در میان انواع دیگر تجارتهای الکترونیک باز نماید. داشتن استراتژی مدون که با استفاده از تحلیل کسب و کار، تعیین اهداف، در نظر گرفتن مشتریان، در نظر گرفتن نقاط قوت و ضعف محیط داخلی شرکت و فرصتها و تهدیدهای محیط خارجی تدوین شده است نیز همانند دیگر موارد ذکر شده، لازمه موفقیت در مسیر بازاریابی b2b است.